25 Aralık 2012 Salı

farklılıklar ve sınıf kavramı


Farklılık kavramı çoğunluğun azınlık üzerinde kurduğu baskıdan oluşur. Çoğu yerde bu cümleyi duymuş olabilirsiniz. Ama neden bu baskının olduğunu anlatıcam ben. Tabii anladığım kadar.
İnsanlar toplumlar halinde yaşarlar ve bu toplumların kuralları olması gerektiğine inanırlar. Ve aslında insanları suçlu yapan bu kurallardır. İnsanlar toplum halinde yaşamaya alıştığından ve kuralların onları koruduğuna inandıklarından kendine bireysel kurallar koymazlar. Bu yüzden bazı zamanlarda nefsine hakım olamayıp toplumsal kuralların dışına çıkarlar. Tabii ki toplumun hukuki kuralları olduğu gibi birde ahlaki kuralları ve tabuları vardır.  Farklılıklar bu şekilde oluşmaya başlar. Bu tabuların dışında hayat süren insanlar farklı kabul edilir. Şu an aklıma gelen ilk örnekler dövme ve uzun saç gibi. Çoğunluğa uymadığı için farklı görünürler. Aslında bu dışlamanın merkezinde korku, kin ve inkar vardır. Çünkü azınlık çoğunluğun yıllarca kaçındığı ve kendini koruduğu şeyleri temsil eder. Mesela uzun saç homofobiyi, dövme ise kendine bilerek acı çektirmeyi.

Sınıf kavaramı çok daha basittir. George Carlin’ın dediği gibi “Ben bu ülkedeki ekonomik ve sosyal sınıfları nasıl tanımlıyorum biliyor musunuz? Üst sınıf tüm parayı kendine saklar, hiç vergi ödemez. Orta sınıf tüm vergiyi öder, tüm işi yapar. Fakirlerse sadece orta sınıfı korkutmak için vardır. Orta sınıfın işe devamını sağlamak için...” bütün sınıfsal mücadelenin başında da bu sebep var gibi. 

1 yorum:

  1. iyi eleştiriyorsun. bolca eleştiri yazmalısın. okunmaya değerler. umarım okuyucu kitlen çoğalır. bence sınıf farklılığı çok saçma günümüzde de bu çok var insanları dinlerine ırklarına 'sınıflarına' göre değil; onları insan oldukları için sevmeliyiz.
    yaban kızlar kitabını okumanı tavsiye ederim.orada bu çok belli bir şekil de açıklanmış. belki sana yararı olur. ilk başta konusu saçma gelebilir ama asıl önemli olan ana fikridir.

    YanıtlaSil